Blog

Expositie in de bibliotheek in Vledder

Marijke Zwanenburg, Jikke Julieth Schor en ik vormen het collectief Vuurstenen. Vanaf 22 augustus tot en met 3 januari 2024 exposeerden wij onze nieuwste schilderijen in de bibliotheek van Vledder. Het thema ‘Onze kleine wereld’ vullen we elk met onze eigen individuele stijl in.

Please don't go, acryl op mdf, 50 x 70 cm

Wereld Pinguïn Dag

Elk jaar op 25 april is het Wereld Pinguïn Dag. Een goed moment om mijn digitale vaardigheden op te poetsen. Deze schets van twee Humboldt pinguïns is gemaakt met Procreate op de iPad. De rechter pinguïn helpt de linker die in de rui is.

Schilderij ‘Blossom!’ in galerie Heechsicht

Ik ben altijd een beetje zenuwachtig als ik een nieuw schilderij voor het eerst laat zien, dus het was een beetje spannend gisteren en vandaag bij galerie Heechsicht in Indijk, Nederland. Maar wat kreeg ik leuke reacties. Heel blij en trots op dit zelfportret! Het was geweldig om samen met elf van mijn collega’s mijn werk te laten zien.

Dit schilderij gaat over terugkijken, kijken naar de scheuren in de weg van het leven, die zijn gerepareerd. Of niet. Over de kraai, een heel bijzondere vogel, sterk, intelligent, vrij, die zijn eigen weg gaat, me zegt mijn eigen weg te volgen, te bloeien. Zie kleuren, geniet van de natuur, bloemen, vogels.

Expositie 12 zelfportretten door 12 kunstenaars in galerie Heechsicht

Als je in de buurt bent, kom dan even langs bij de opening van onze expositie in galerie Heechsicht in Indijk, Friesland. Elf van mijn collega’s en ik tonen elk een zelfportret, zowel in schilderijen als 3D-werk. Het is een korte expositie, dus als je wilt zien wat we hebben gemaakt, twijfel niet en kom snel langs!

Expositie in Lichtaard

Tijdens de Noord-Friese Winkeltjesroute op zaterdag 28 juli, exposeerde ik in het kerkje van Lichtaard (vlakbij Dokkum). De expositie maakte deel uit van “Kunst in de Kerk” en is gelinkt aan de maandelijkse Noord-Friese Winkeltjesroute. Wat was het een hete dag! Meer dan 30 graden.

Het kerkje op een koelere dag.

Geïnspireerd op Aubrey Beardsley

Als opdracht van de Kunstgeschiedenislessen op de kunstacademie moeten we dit jaar vier posters en/of advertenties maken. Stuk voor stuk geïnspireerd op een kunstperiode van 1880 tot nu. Voor de eerste poster heb ik ervoor gekozen me te laten inspireren door Art Nouveau en vooral door het werk van Aubrey Beardsley. Naast het gebruik van de stijlkenmerken van de gekozen periode, moesten we ook een uitvinding of evenement uit die periode gebruiken.

Ik heb voor deze periode gekozen omdat het bij mijn stijl past. Vooral de sierlijke en op de natuur geïnspireerde patronen en vormen spreken mij aan. Beardsley is beroemd om zijn zwart-wit werk. De materialen die ik heb gebruikt zijn Sakura Pigma Micron inktpennen op 180 grams tekenpapier. De tekening is gemaakt op A4-formaat.

Kerst in de steigers

janet-plantinga-art-op-kerstmarkt-kerst-in-de-steigers-blokhuispoort-leeuwarden

Wat een geweldige kerstmarkt in de Blokhuispoort in Leeuwarden! Bedankt mama voor je geweldige hulp, bedankt aan alle bezoekers van de markt, bedankt aan al mijn klanten, bedankt voor alle leuke praatjes, bedankt voor de organisatie van de markt. Aan dat lieve meisje dat van haar vader de pennen kreeg om boomballen te versieren: succes met decoreren en ik ben heel benieuwd naar het resultaat. Aan de aardige dame die me leerde ‘wichtelen’: ik hoop dat je vrienden de verrassingen die je ze hebt gegeven leuk vinden. Aan Jan en Marjan: heel veel geluk samen! Dat moet geen probleem zijn met het kleine liefdesblokje dat je hebt gekocht. Zomaar wat van de leuke contacten van gisteren en vandaag. Nu ga ik mijn benen wat welverdiende rust gunnen. Morgen is de opruimdag ;-).

Mixed Media

mixed-media-horse-on-rock-by-janet-plantinga

Te oud om te leren? Nooit! Nadat ik vele jaren in de IT en communicatie heb gewerkt, realiseerde ik me dat het maken van kunst mijn passie is. Omdat ik betere kunst wil maken, ben ik afgelopen september begonnen met de kunstacademie (Kunstacademie Friesland). Ik geniet daar zo van.

Een avond spelen met mixed media resulteerde in deze twee kunstwerkjes.

mixed-media-deer-in-woods-by-janet-plantinga

Hanny

Acrylic on board with an oil glaze

Dit portret is geschilderd als een grisaille (grijswaarden) met daaroverheen een glacis van blauwe olieverf.

Het was best lastig een goede foto te maken van dit schilderij, omdat het aan alle kanten glimt door het glacis. Deze foto geeft het schilderij het beste weer, hoewel ik het schilderij mooier vind.

Acrylverf op board met een glacis van olieverf, 30 x 40 cm.

Hanny by Janet Plantinga, detail