Over mij

Na bijna dertig jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, heb ik mijn liefde voor het maken van kunst weer helemaal teruggevonden. Zeker sinds ik een aantal jaren geleden ben teruggekeerd naar mijn geboortegrond Het Bildt. 

In mijn schilderijen en tekeningen verwerk ik mijn persoonlijke verhaal en mijn liefde voor de natuur. Ik probeer in mijn werk emoties te vangen, zowel in landschappen als portretten. Soms gaat dat over de rust en ruimte die het Bildtse landschap om mij heen mij brengt, soms juist over het loslaten van heftige gevoelens en gebeurtenissen. Zonder daarbij te letterlijk te zijn.

Het Bildtse landschap en het Waddengebied zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie: de rust en ruimte van de weidse uitzichten met zijn prachtige wolkenluchten en de planten en de dieren in onze zeer grote tuin. Elke dag vind ik hier en tijdens mijn wandelingen nieuwe inspiratie. 

Mijn oog valt dan vaak op onopvallende zaken waar de meeste mensen aan voorbij lopen: een barst in de weg, de structuur van een verroeste ijzeren plaat, de glinstering van de zon in een regenplas of de wonderlijke korstmossen op de stoep of een boom. Deze eenvoudige momenten fascineren mij en vinden hun weg naar mijn tekeningen en schilderijen. Nooit ga ik pad zonder mijn camera of telefoon en ik heb zo langzamerhand een zeer uitgebreid fotoarchief opgebouwd.

Ik hou ervan te experimenteren met verschillende stijlen: van gedetailleerd realisme tot speelse abstractie. Vrijheid in mijn materiaalgebruik en artistieke proces zijn daarbij essentieel. Je zou kunnen zeggen dat ik nogal eclectisch ben aangelegd. Ook qua thematiek komen verschillende zaken aan bod. Loslaten is een terugkerend thema in mijn werk.

De laatste jaren maak ik me steeds meer zorgen over het milieu en het klimaat. Zo zie ik bepaalde effecten duidelijk terug in onze tuin. Deze zorgen komen regelmatig terug in mijn werk, met name in mijn laatste serie ‘Look up!’ Op subtiele wijze probeer ik mijn liefde voor en zorgen over de natuur over te brengen, zonder daarbij te letterlijk te zijn.

Janet Plantinga